Burun Operasyonu (Rhinoplasty)

bize_ulasin

Burun yüzün ortasında bulunan hem kozmetik hem de fonksiyonel açıdan son derece önemli bir organdır.Estetik sonuçları ve fonksiyonel anatomiyi birbirinden ayrı düşünmek mümkün değildir. Estetik burun, yüzün altın oranları içerisinde şekli ve açıları belli durumdadır. Estetik sonuçlar için göz çapından alın yüksekliğine, çene uzantısından elmacık kemiklerine kadar birbirini kapsayan ve birbirleriyle orantılandırılmış pek çok detay mevcuttur. Doğal görünümlü burun estetiğinden anlaşılacak olan 1. derecede dokusu mümkün olduğunca bozulmamış doğal doku, 2. si ise yüzdeki bu görsel anatomiye uygun yerleştirilmiş burun şekli anlaşılır. Ameliyatın mümkün olduğunca atravmatik yapmak dokuları kendi konumlarında hasara uğratmamak birinci esastır. Her yüzün gerektirdiği güzel burun açılarıyla, büyüklüğüyle ve uzunluğuyla birbirinden farklıdır ve farklı olmalıdır. Birbirine benzeyen prototipler oluşturulmamalıdır. Teknik uygulama şekli de burundan buruna değişmekle birlikte mümkün olduğunca gereksiz diseksiyonları (doku ayrıştırmaları) gerektirmeyen ‘’Kapalı Teknik’’ ile yapılmalıdır. Deviasyonlar, konka büyümeleri göz ardı edilmemelidir. Büyük yüzdeli bir ihtimalle burun estetiği bir küçültme işlemidir. Dolayısıyla operasyon öncesi küçük yüzdeli solunum problemleri bu daralmadan dolayı ciddi bir sorun olarak karşınıza gelebilir. Bu nedenle görsellikle beraber iç anatomide dikkatlice gözden ve elden geçirilmelidir.

Burun estetiği genellikle genel anestezi altında gerçekleşip ortalama 1-1,5 saat sürmektedir. Hastanın ihtiyacına bağlı olarak tamponlu, tamponsuz, hava alınabilir tamponlu veya eriyen tamponlu operasyonlar gerçekleşebilir. Eğer tampon kullanılmışsa 48 sonra çıkartılır, 6. günde de alçı-atel çıkartılıp hasta günlük hayatına dönebilir. İyi burun estetiği sonuçları kişinin sosyal hayatını, öz güvenini son derece olumlu etkileyen iyi bir operasyondur.

Minimal sorunlarda burun ucu revizyonları botoks ile burun ucu kaldırma, dolgu ile burun görselini daha iyi hale getirme gibi daha minimal işlemlerde burun estetiğinde kullanılabilir.

 

 

Yorum bırakın